MKB Den Haag helpt startups groeien met de ImpactCity Accelerator

Geplaatst op:
april 19, 2022
 | 

Er zijn inmiddels tien innovatieve startups geselecteerd voor het ImpactCity Accelerator programma 2022: een versnellingstraject waarin startende ondernemers support krijgen bij hun ontwikkeling en groei. Impact maken en succesvol en duurzaam ondernemen gaan hierbij hand in hand. Het programma is opgezet door ImpactCity in samenwerking met Startupbootcamp. MKB Den Haag steunt dit mooie accelerator programma.

Het doel van de ImpactCity Accelerator – dat drie maanden duurt – is om innovatieve en duurzame startups in het Haagse ecosysteem versneld te helpen groeien. In totaal doen 10 startups mee aan het programma: 5 startups die al gevestigd zijn in Den Haag en 5 startups die van plan zijn zich te vestigen in onze stad. De startups houden zich bezig met innovaties op het gebied van energie, klimaat, gezondheid, water of voedsel & agricultuur.

Vernieuwen en innoveren

De gemeente Den Haag wil ondernemers helpen te vernieuwen en te innoveren en het startup- en vestigingsklimaat in Den Haag verstevigen. Met de ImpactCity Accelerator wordt de volgende stap gezet naar Den Haag als Europa’s leidende impact ecosysteem.

De geselecteerde startups

In totaal meldden 260 startups zich aan voor het intensieve programma. Tijdens de selectiedagen van 22 t/m 24 maart presenteerden achttien van hen hun businessplan aan een deskundige jury, bestaande uit partner EY en investeerders Doen Participaties, Rabobank, Shaping Impact Group, Innovation Quarter en 4Impact. De jury koos uiteindelijk de volgende tien startups uit om mee te doen aan het programma:

  • Avrio Energy: koolstofvrij maken van kleine en middelgrote commerciële gebouwen.
  • Brute bonen: iedere twee weken vers gebrande espresso bonen in je brievenbus.
  • Byewaste: hergebruik en recycling van ongebruikte huishoudelijke artikelen.
  • Emergi solutions: ontwikkeling van duurzame energieproducten voor sociale en economische impact.
  • Feelou: de enige beha die het veranderen van borsten gedurende de zwangerschap ondersteunt.
  • Greenatlas: matchmaking- en analyseplatform voor duurzame energieprojecten.
  • Ivvest: een nieuwe kijk op stadslandbouw met technologie voor binnenlandbouw.
  • Project BB: met een robot en een appmeer bewustzijn creëren rond het zwerfafval op onze stranden.
  • Sibö: het ontwikkelen van schone en efficiënte biomaterialen en ingrediënten op basis van insecten.
  • Unforged: a software-enabled social empowerment and wellbeing app for Generation Z.

Inhoud van het programma

Vereleyn Wondergem, coördinator van de ImpactCity Accelerator, vertelt: ‘In de maanden april, mei en juni worden de startups klaargestoomd voor snelle groei. Het programma bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden de businessmodellen van de startups geverifieerd en aannames tegen het licht gehouden. De tweede fase staat in het teken van versneld groeien op een verantwoorde manier. De startups werken hierbij intensief samen met coaches en mentoren.’

Op 6 april was de officiële mentor kick-off bij Campus@Sea in Scheveningen. Vereleyn: ‘De tien startups pitchten op deze dag hun verhaal aan de coaches en mentoren, afkomstig uit het netwerk van  ImpactCity en Startupbootcamp. Na de pitches werden de mentoren gekoppeld aan de startups om verder te onderzoeken welke coaching en begeleiding nuttig is en welke waarde de mentoren kunnen toevoegen aan de groeistappen van de ondernemers.

Intensieve coaching

Vanuit MKB Den Haag is bestuurslid Rosan Gompers aangesloten als mentor. ‘Als mentor van een startup kun je coachen op inhoud vanuit je expertise in een bepaald domein, coachen op ondernemerschap en skills, of je kunt de startup bijvoorbeeld in contact brengen met organisaties en investeerders in jouw netwerk. Je kunt op verschillende manieren waarde toevoegen aan de startups die je begeleidt. Ik vind het voor mezelf ook erg leerzaam om als mentor bij dit mooie accelerator programma betrokken te zijn. Deze manier van groei en de ondernemers- en werkvormen die worden aangereikt, passen bij het maken van impact en de innovaties die nodig zijn om een groot aantal maatschappelijke problemen op te lossen. Het is geweldig als dat via ondernemerschap kan.’

‘Bij MKB Den Haag zijn we erg blij met de ImpactCity Accelerator. Innovatie is voor ons een belangrijk speerpunt en door onze samenwerking met ImpactCity kunnen we MKB ondernemers verbinden met de startup en scaleup scene in Den Haag. Mensen die zich geroepen voelen om ook mentor te worden, kunnen zich bij mij melden.’

Hybride programma

Het ImpactCity Accelerator programma is hybride, omdat niet alle startups uit Nederland komen. Vereleyn: ‘De startups gaan fulltime aan de slag binnen dit programma. Er zijn coachmomenten maar ook krijgen ze elke week toegang tot trainingen en workshops. Denk hierbij aan lean & agile werken of een workshop over patenten. Het programma eindigt met de ‘Demo Day’. Dan presenteren de startups hun ontwikkelingen aan investeerders, ImpactCity, de mentoren en andere stakeholders.’

Een groot deel van het programma wordt toegankelijk gemaakt voor andere Haagse startups die hun onderneming willen laten groeien en die niet voor het programma zijn geselecteerd.

Wil je meer weten en ben je benieuwd naar de ontwikkelingen van de startups binnen het ImpactCity Accelerator programma? Volg ImpactCity dan via de social media kanalen LinkedIn en Instagram.

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring