Coronacrisis | Update MKB Den Haag 7 mei

Geplaatst op:
mei 7, 2020
 | 

Wekelijkse update van MKB Den Haag voor ondernemers over de coronacrisis, informatie- en contactpunten in Den Haag, updates van de uitvoering van landelijke en lokale maatregelen en ondernemende initiatieven in onze regio.

Update landelijke ontwikkelingen

Het kabinet maakte jl. 6 mei bekend dat er weer ruimte kan worden genomen in de samenleving en de economie en dat ondernemers stapsgewijs hun zaak weer kunnen openen volgens een routeplan. Naleving van de basisregels blijft een belangrijke voorwaarde evenals de tussentijdse effecten en cijfers.

Wat is de routekaart?
11 mei, 1 juni, 1 juli en 1 september zijn belangrijke data op de routekaart om Nederland en de economie weer stapsgewijs op gang te brengen. In dit bericht van de Rijksoverheid wordt nog eens goed uitgelegd wat de routekaart is en op basis van welke criteria en randvoorwaardensectoren kunnen worden geopened.

Hoe bereid je je goed voor op openen?
Naast het in acht nemen van de RIVM maatregelen, zijn per per sector protocollen opgesteld door brancheorganisaties. Deze worden via de brancheorganisaties gedeeld. We hopen spoedig een centrale plek of website met u te kunnen delen waar alle formeel geldende en afgestemde protocollen te vinden zijn.

Inspiraties voor openen en de 1,5 economie
Via de website coronaprotocollen.nl is een aantal protocollen van diverse sectoren verzameld. Deze website heeft echter op dit moment geen formele status, maar biedt wel inzicht.

Het is voor ondernemers de uitdaging om niet alleen de opening voor te bereiden, maar ook om continuïteit te kunnen bieden aan een 1,5 meter samenleving voor een aantal maanden of voor langere tijd. Dit artikel daagt u uit de opties hiervoor goed af te wegen. Wat past bij uw onderneming ook voor de middellange termijn in de 1,5 meter samenleving?

Extra steunmaatregelen kabinet
Bij de verlenging van de intelligente lockdown afgelopen week, met daarbij de gisteren gecommuniceerde aanpassingen en openingsmogelijkheden, heeft het kabinet ook aangekondigd een aantal maatregelen voor ondernemers te verlengen en verstevigen. Wij wijzen u nogmaals op het overzicht van alle regelingen en de nieuwe informatiebronnen vindt u ook nog steeds via www.mkb.nl/corona en het Coronaloket.

Heeft u vragen over de uitbreiding van de regelingen neemt u dan gerust contact met ons op via onze programmamanager Farshad Khan; info@mkbdenhaag.nl.

NLWerktDoor!
Door de coronacrisis is er veel uitval van productie en diensten en daarmee ook van werkgelegenheid. Terwijl werkgevers in bijvoorbeeld de zorg, logistiek, distributie, winkels, voedselketen, sommige bouwbedrijven en techniek enzovoort juist op zoek zijn naar personeel. Juist in deze onzekere tijd is het belangrijk dat vraag en aanbod elkaar eenvoudig kunnen vinden. Dit is essentieel om zorg te verlenen, winkels te bevoorraden, energie te leveren en de woningen te bouwen waar mensen op wachten. Kortom: om uitval te voorkomen en productie en diensten waar mogelijk in stand te houden.

NLWerktDoor! wil bedrijven helpen door vraag en aanbod te verbinden. Op het gebied van personeel, diensten en materieel. En ook om nieuwe business-to-business-kansen te benutten. Samen innovatieve oplossingen bedenken, als bedrijven en in sectoren, om te kunnen blijven ondernemen. Check hier de website van NLWerktDoor!

Update lokale maatregelen en initiatieven

Regelingen via Gemeente Den Haag

TOZO
TOZO is bedoeld voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. De regering doet een moreel appèl op ondernemers om zich alleen te melden als zij in financiële problemen komen. Op die manier blijft de regeling uitvoerbaar. De tijdelijke overbruggingsregeling is vooralsnog voor een periode van 3 kalendermaanden en is aan te vragen tot 1 juni 2020. Momenteel zijn er 13.405 aanvragen ingediend en 6.650 afgehandeld.

Belangrijk informatie:

Controleer goed of u écht aan alle voorwaarden voldoet;
Gemeente Den Haag ondersteunt alleen ondernemers die in Den Haag wonen;
De gemeente probeert het voorschot op de inkomensondersteuning 4 weken na ontvangst van het digitale formulier en de gevraagde stukken te verstrekken;
Is uw aanvraag niet compleet? Dan neemt de gemeente eerst telefonisch contact met u op;
U kunt de inkomensondersteuning ook met terugwerkende kracht aanvragen.

Lees alle informatie over de regeling hier //

Lening bedrijfskapitaal
U kunt ook een lening bedrijfskapitaal aanvragen bij de gemeente. Deze lening is bedoeld om eventuele liquiditeitsproblemen op te lossen en bedraagt maximaal € 10.157. U moet deze lening later wel terugbetalen met een rente van 2%. De maximale looptijd van de lening is 3 jaar. Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost. Kijk onder Aanwijzingen invullen formulier hoe u het bedrag en uw motivatie moet invullen.

Link naar aanvragen //

Webinar Haags Retail Punt
Na een succesvol webinar twee weken geleden ‘Omzet binnenhalen in de coronacrisis; tips voor Haagse retail- en horecaondernemers’, organiseert het Haags Retailpunt een tweede webinar: ‘Marketingactiviteiten om direct in te zetten. Hoe zorg je dat je opvalt?’ op maandagochtend 11 mei (10.00 – 11.00 uur) en woensdagavond 13 mei (20.00 – 21.00 uur).

Vastbesloten om sterker uit de crisis te komen? Gebruik deze tijd dan om jezelf opnieuw uit te vinden. Dit is hét moment om (extra) aandacht te besteden aan de marketing van je onderneming. Zodat je straks, als de economie weer aantrekt, klaar staat om die inhaalslag te kunnen maken. Marketingbureau Many Tastes helpt je in dit webinar bij het kiezen van de juiste prioriteiten en reikt verschillende marketing ‘aanvalstechnieken’ aan.

Met dit webinar biedt het Haags Retailpunt support aan Haagse ondernemers om de crisis op een zo positief mogelijke manier te doorstaan en inspiratie tot nieuwe ideeën voor jouw winkel of horeca-onderneming te komen.

Alle informatie over dit webinar en de aanmeldlink vind je hier //

Wij wensen u wederom sterkte en succes voor de komende week. Wij blijven u via onze website en social media kanalen informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen!

Met een hartelijke groet,

Bestuur MKB Den Haag

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring