Coronacrisis | Update MKB Den Haag 29 april

Geplaatst op:
april 29, 2020
 | 

Wekelijkse update van MKB Den Haag voor ondernemers over de coronacrisis, informatie- en contactpunten in Den Haag, updates van de uitvoering van landelijke en lokale maatregelen en ondernemende initiatieven in onze regio.

Update landelijke ontwikkelingen

Aanvullingen pakket maatregelen overheid
Het ministerie van EZK heeft aangekondigd dat het de financiële ondersteuning voor ondernemers verder aanvult en de voorwaarden van regelingen vereenvoudigt. Daarmee worden tienduizenden extra ondernemers geholpen. Het gaat om de volgende maatregelen:

Langere looptijd en lagere drempel BMKB-C
De looptijd van een krediet wordt verlengd tot vier jaar, zodat ondernemers meer tijd hebben om deze terug te betalen. De toegang tot de regeling wordt laagdrempeliger; er kan in plaats van uitgebreide liquiditeitsprognose ook worden gekeken naar een omzettoets.

Verhoging budget SEED Capital-regeling 
Het budget van de SEED Capital­regeling, waarmee EZK kapitaal aan investeringsfondsen verstrekt, wordt verhoogd van 22 miljoen naar 32 miljoen euro.

Uitbreiding TOGS/nevenactiviteit
Met ingang van vandaag kunnen ondernemers ook op basis van hun in het Handelsregister geregistreerde nevenactiviteit aanspraak maken op de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Deze uitbreiding betreft ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling met hun geregistreerde hoofdactiviteit. Na analyse van de meldingen van ondernemers bij RVO blijkt dat de geregistreerde nevenactiviteit soms beter aansluit op de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten. Een vereiste is wel dat de ondernemer uitsluitend op basis van de geregistreerde nevenactiviteit voldoet aan de minimumvereisten qua omzetverlies en de vaste lasten.

Verhoging plafond GO-C
De verhoging van het garantieplafond van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling) ten behoeve van corona van 400 miljoen naar 10 miljard euro is goedgekeurd door de Europese Commissie. De looptijd van een krediet zal zes jaar worden.

Een overzicht van alle regelingen en de nieuwe informatiebronnen vindt u ook nog steeds via www.mkb.nl/corona en het Coronaloket.

Heeft u vragen over de uitbreiding van de regelingen (het aantal afkortingen neemt ook toe!) neemt u dan gerust contact met ons op via onze programmamanager Farshad Khan via info@mkbdenhaag.nl.

Aanvullende belastingmaatregelen
Het kabinet treft zes nieuwe belastingmaatregelen om met name ondernemers, waaronder zzp’ers in deze lastige tijden te ondersteunen. De maatregelen zijn erop gericht ondernemers meer financiële ruimte te geven, bovenop de belastingmaatregelen die al zijn genomen. Zo kunnen ondernemers die te maken krijgen met een omzetdaling straks tijdelijk van een lager loon uitgaan.

Corona-overbruggingslening voor startups, scale-ups en innovatieve MKB bedrijven
Afgelopen vrijdag maakte EZK al bekend dat met ingang van 29 april de zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL) wordt opengesteld. De regeling is bestemd voor groeibedrijven, die hiervoor een aanvraag kunnen doen bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Dit overbruggingskrediet voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers, waarvoor het kabinet zelf in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar stelt, is eerder deze maand al door het kabinet aangekondigd. De regeling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de ROM’s en Techleap.nl. De leningen die de ROM’s gaan verstrekken variëren tussen de €50.000,- en €2 miljoen.

Informatie over voorwaarden en aanvragen vindt u hier.

Inspiratie en achtergronden

Terugkijken webinar ‘Blijven ondernemen in tijden van corona’
Hoe houdt u uw MKB-bedrijf en werknemers gezond en vitaal tijdens de coronacrisis? En waar moet u op letten als we langzaam kunnen terugkeren naar de oude situatie? Tijdens een webinar van experts van ArboNed en MKB-Nederland wordt u in een half uur bijgepraat.

Praktische vragen die aan bod komen:

  • Wat betekent de ‘anderhalvemetereconomie’ voor mijn bedrijf?
  • Hoe zorg ik voor een veilige (thuis)werkplek?
  • Welke verantwoordelijkheden hebben werkgever en werknemer?
  • Wat als ik minder werk heb voor mijn werknemer

Deze webinair heeft reeds plaatsgevonden op 28 april jl. U kunt de opname van het webinar op elk gewenst moment terugkijken.

Thuiswerken is ‘topsport’
Gisteren is het platform Thuiswerken is ‘topsport’ live is gegaan. We werken nu massaal thuis en zullen dat naar verwachting ook na de coronacrisis meer blijven doen. Daarom heeft MKB-Nederland samen met VNO-NCW en NL Onderneemt Maatschappelijk handige informatie en bruikbare tips over gezond en fit thuiswerken bij elkaar op één plek te verzameld; van yoga-oefeningen tot voedingsadviezen en praktische handvatten. Het doel is zoveel mogelijk thuiswerkers helpen om vitaal te blijven ook al werken we nu in een andere setting.

Het nieuwe platform is opgezet met hulp van de ministeries van VWS en SZW. Andere partners zijn onder meer het Voedingscentrum, het Trimbos-instituut, de Atletiekunie en Sportcentrum Papendal. Het platform is onderdeel van Vitaal Bedrijf, een programma in ontwikkeling dat ondernemers helpt bij het realiseren van een gezond en succesvol bedrijf met tevreden en vitale medewerkers.

In gesprek met onze partner Rabobank Regio Den Haag: ‘Samenwerken maakt het verschil’
Richard van Maurik, directeur Bedrijven bij Rabobank Regio Den Haag, blikt terug op de afgelopen weken waarin door medewerkers van de bank hard en intensief gewerkt is om klanten te helpen. “We willen ondernemers bijstaan om hun bedrijf overeind te houden en realiseren ons dat we, nu misschien wel meer dan ooit, het verschil willen en waar mogelijk moeten maken. Als bank, maar ook als maatschappelijk bewuste organisatie.” Namens MKB Den Haag stelden we Richard enige vragen over deze uitdagende tijd voor ondernemers.

Lees het hele gesprek hier.

Extra online hulp voor het Haagse MKB

Een initiatief van gemeente Den Haag en The Young Digitals
In deze economisch moeilijke tijden hebben de gemeente Den Haag en The Young Digitals een aanbod samengesteld om de online verkopen van Haagse ondernemers een boost te geven. Omdat fysieke winkels en restaurants nu veel minder klanten trekken, is er gezocht naar een manier om u concreet te helpen. De gemeente geeft een flinke financiële bijdrage zodat MKB-ers niet de volle mep hoeft te betalen. Er is plek voor 40 bedrijven.

Het aanbod aan het Haagse MKB
Het aanbod is een praktisch pakket aan diensten die u helpen om online nieuwe klanten te winnen. The Young Digitals schrijven wervende website teksten en maken aansprekende beelden. Zij versterken de social media kanalen met slimme posts en maken de resultaten inzichtelijk. Bovendien betaalt de gemeente Den Haag ruim 60% van de kosten. Meer weten of direct aanmelden? Lees hier precies hoe het werkt en hoe u zich kunt aanmelden!

De coronacrisis houdt ons van de straat! 🙂 Wij wensen u wederom sterkte en succes voor de komende week. Wij blijven u via onze website en social media kanalen informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen!

Met een hartelijke groet,

Bestuur MKB Den Haag

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring