MKB update Den Haag 25 juni

Geplaatst op:
juni 26, 2020
 | 

De afgelopen maanden ontving u bijna wekelijks een ‘corona update’ van ons. Een MKB update gericht op praktische informatie over de corona crisis, ondernemen in uitdagende tijden, over hoe te overleven en hoe ook positief en vooruit te blijven kijken. En wellicht is dat wel de beste samenvatting van wat ondernemen is: Een eigen koers (willen) volgen, soms tegen de stroom in, risico’s nemen, met de voeten in de modder en de blik op de toekomst gericht. In een ongelofelijke stretch. Respect voor alle ondernemers en partijen die het ondernemersklimaat in Den Haag stimuleren. Respect voor die mensen die deze tijden hebben gebruikt om te vernieuwen. Om juist dat idee dat al broeide op te pakken en respect voor de ondernemers die alle zeilen hebben bijgezet om te overleven. Respect voor ondernemers die het niet hebben gered en zichzelf nu opnieuw uit moeten vinden.

We zijn blij met de ruimte die we ervaren, ook vanuit het kabinet, om weer meer te kunnen bewegen in onze bedrijven. Om alles weer verder op te starten. We ervaren het inmiddels als een nieuw normaal waarin we met de 1,5 meter rekening met elkaar zullen blijven moeten houden. Maar er ontstaat weer meer ruimte om verder vooruit te kijken.

Vanaf heden kunt u daarom van ons weer een reguliere maandelijkse MKB update verwachten. Met ondernemersberichten uit Den Haag, inspirerende ondernemersverhalen, onze agenda en een vooruitblik op events. Indien nodig informeren we u tussentijds over urgente ontwikkelingen. Deze kunt u ook altijd vinden via onze social media kanalen. Ook starten we langzaam onze live events weer op. Ik hoop u spoedig weer persoonlijk te ontmoeten.

Met een ondernemende groet,

Kim Schofaerts
Voorzitter MKB Den Haag

Weer veel mogelijk voor ondernemers
Met de woensdag aangekondigde versoepeling wordt weer een belangrijke stap vooruit gezet. MKB-Nederland en VNO-NCW zien hierin de resultaten van hun overleggen met het kabinet terug. Voor ondernemers wordt weer veel meer mogelijk. Het is goed en terecht dat sportscholen, sauna’s en dergelijke daadwerkelijk op 1 juli weer gasten mogen ontvangen volgens de ondernemersorganisaties. Dat geldt ook voor de verruiming van het aantal personen per gebouw of zaal. Dit is met name voor de grotere evenementenlocaties, bioscopen en theaterzalen belangrijk. Probleem is wel dat de 1,5 meter regel in de meeste ondernemingen er nog voor zorgt dat de capaciteit nog steeds ruim minder dan 50 procent is. Lees via de website van MKB-Nederland hoe wij deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Overzicht en doorontwikkeling landelijke regelingen
Het coronaloket van de Kamer van Koophandel plaatst dagelijks MKB updates over de landelijke regelingen en antwoorden op vragen van ondernemers. Wij raden u aan de meest recente landelijke ontwikkelingen via deze website te blijven volgen.

Checkt u hier een handig visueel overzicht van maatregelen nogmaals.

Lokale MKB update

TOZO aanvragen via gemeente Den Haag

Op 1 juni is Tozo 2.0 ingegaan: een verlenging van de inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers. U kunt hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente via www.denhaag.nl/tozo

Aanvraag Lening Bedrijfskapitaal

Kunt u uw zakelijke rekeningen niet meer betalen door de coronacrisis? Dan kunt u een Lening Bedrijfskapitaal aanvragen bij de gemeente. De Lening Bedrijfskapitaal is onderdeel van de Tozo-regeling en bedoeld voor zelfstandig ondernemers die wonen in Den Haag en van wie het bedrijf liquiditeitsproblemen heeft door de coronacrisis. U kunt maximaal € 10.157 lenen voor een periode van 3 jaar. De rente bedraagt 2%. Tot 1 januari 2021 hoeft u nog geen rente en aflossing te betalen. Wel bent u vanaf de maand volgend op de uitbetaling van het bedrijfskrediet al rente verschuldigd. Zie denhaag.nl/tozolening

Webinars over juridische vraagstukken

Samen met gemeente Den Haag en VNO-NCW Den Haag organiseren wij drie webinars over juridische vraagstukken in uitdagende tijden. Afgelopen week vond de 1e webinar plaats. Heeft u deze webinar over juridische vraagstukken in coronatijden gemist? Via bijgaande link kunt u deze nog eens rustig terugkijken.

Met vragen en antwoorden door juristen arbeidsrecht over de consequenties van de diverse landelijke regelingen, ontslagkwesties, ziekte, functioneren en prestaties beoordelen, thuiswerken en natuurlijk hoe in een fijne samenwerking te blijven als werkgever en werknemer in uitdagende tijden. Onze volgende webinar over huur- en vastgoedrecht vindt plaats op 2 juli aanstaande. U ontvangt daarvoor een uitnodiging in een separate mail met aanmeld link.

Kansen in tijden van crisis

Vooruit bewegen in moeilijke tijden. Dat is precies wat de Haagse bedrijven die dit jaar deelnemen aan het begeleidingstraject ‘Zakendoen in Duitsland’ doen. Voor het derde jaar op rij organiseert de gemeente Den Haag samen met de Kamer van Koophandel Den Haag en de Duits-Nederlandse handelskamer een begeleidingstraject voor Haagse MKB-bedrijven die de stap naar de Duitse markt willen zetten. En gelukkig is daar ook dit jaar, ondanks de mondiale corona-crisis, weer volop belangstelling voor. Covid-19 heeft ook hier veel gezonde bedrijven in zwaar weer gebracht. Maar ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze niet onder alle omstandigheden kijken waar de kansen liggen.Op dit moment worden de laatste gesprekken gevoerd met bedrijven die hun interesse voor deelname aan dit traject hebben aangegeven, volgende week vindt de kick-off plaats. We zijn er trots op als MKB Den Haag een bijdrage aan dit waardevolle traject te leveren en houden u op de hoogte van de ervaringen van collega-ondernemers.

Wij hopen u ook als voltallig bestuur weer spoedig live te spreken. Noteert u alvast het Miljoenenontbijt in uw agenda. Dit vindt plaats op 16 september aanstaande. We zullen de zomer inluiden met een gezellige zomerse 1,5 meter borrel. Onze leden ontvangen hiervoor spoedig een uitnodiging. Hierbij houden wij uitaard de 1,5 meter richtlijnen in acht en houden rekening met de bijbehorende consequenties wat betreft ruimte en afstand. De zomerborrel zal daardoor kleinschaliger van opzet zijn dan u van ons gewend bent. Desalniettemin, tot spoedig!

Met een vriendelijke groet,

Bestuur MKB Den Haag

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring