Studenten helpen ondernemers via de MKB Digiwerkplaats

Geplaatst op:
maart 21, 2022
 | 

Op 14 maart jl. organiseerden wij samen met de MKB Digiwerkplaats en de Gemeente Den Haag het online event ‘Ga Digitaal met MKB Digiwerkplaats, als voorprogramma van Den Haag Onderneemt!. Tijdens dit event deelden studenten via cases van ondernemers tips en tricks over online vindbaarheid en zichtbaarheid. Jochem van Loon van SocialLane, partner van de MKB Digiwerkplaats, verzorgde een masterclass over online marketing. MKB Den Haag steunt de MKB Digiwerkplaats. Digitalisering en innovatie staat hoog op onze agenda. Om de goede projecten van de MKB Digiwerkplaats uit te lichten delen wij deze blog, waarin ondernemer Yolande Hisgen vertelt hoe zij door studenten van de MKB Digiwerkplaats geholpen werd.

‘Mijn samenwerking met studenten via de MKB Digiwerkplaats ontstond eigenlijk vanuit een soort noodkreet.’

Yolande Hisgen (32) van het taleninstituut ‘Direct Dutch’ googlede een aantal maanden geleden op ‘laagdrempelige hulp bij IT’ en kwam uit bij de MKB Digiwerkplaats Haaglanden. ‘Wow, dit is het’ dacht ze en ze meldde zich aan voor het project ‘ Minor Innovatie Advies’. 
“Wat de werkplaats heeft opgezet is echt bijzonder waardevol voor het MKB”. 

“Eigenlijk vond ik de werkplaats per toeval toen ik dringend op zoek was naar hulp met betrekking tot IT gerelateerde werkzaamheden.” De noodzaak tot ondersteuning was groot. “Ik neem het bedrijf over van mijn ouders. Mijn vader is taalwetenschapper en hij had met een studiegenoot besloten om een nieuwe methode Nederlands voor buitenlanders te ontwerpen. Samen met mijn moeder, een die-hard Ierse dame die zonder hulp de gehele administratieve kant heeft opgezet, startte het bedrijf in 1985. Veel gebeurde nog steeds handmatig en alhoewel dat destijds perfect werkte, leverde het nu eigenlijk vooral veel stress op. Er moest echt een transitie plaatsvinden. Uiteraard hadden we wel 1 en ander geautomatiseerd, maar eigenlijk wisten we er toch maar erg weinig vanaf.” 

Alhoewel Yolande is opgegroeid met online mogelijkheden besefte ze toch dat het niet voldoende is. “Er is veel meer specialistische kennis nodig. Het is gewoon echt te veel om bij te houden. Eigenlijk werd ik er zelfs een beetje somber van. Want, waar te beginnen?” 

Bovendien vond ze het ook best spannend om alle processen zomaar te overhandigen aan IT specialisten. “Ja, wat dat betreft is er wel wantrouwen. Juist ook daarom is de samenwerking met studenten zo fijn. Het zijn young professionals die blij zijn met een echte ervaring in het bedrijfsleven. Ze doen het echt vanuit een drive om te leren en dat maakt het niet alleen een win-win situatie voor beide partijen, maar meteen ook veel laagdrempeliger, toegankelijker.” 

Een groepje studenten ging voor Direct Dutch aan de slag, allereerst met een digitale stresstest hetgeen al zoveel inzichten opleverde. “Mijn insteek was meteen vanaf het begin dat niet het eindresultaat maar het proces het belangrijkste doel is. De vragen van de studenten, hun kijk op de processen zorgde ervoor dat ik verder keek dan alleen de automatisering. Waarom doen we dit eigenlijk niet makkelijker? Waarom doen we het überhaupt? Zeer waardevol.”

Het gevoel dat Yolande bij de samenwerking had was voor haar ook heel belangrijk. “Toen ik de website van de MKB Digiwerkplaats bezocht voelde ik me enorm aangesproken. Wij als MKB’ers hebben niet dezelfde mogelijkheden als grote bedrijven. We leven meer per dag en hebben geen specialisten die vijf jaar in de toekomst kijken. Alles wat er in het dagelijkse zakelijke leven gebeurt, moeten we zelf doen. De ondersteuning die de werkplaats biedt is niet zo statusgericht en dat voelt prettig.” 

“Deelname aan dit project heeft ons inzichten gegeven en onze horizon verbreed. We weten nu waar we ons op moeten focussen. Het was het perfecte duwtje in de juiste richting. We begrijpen het nu. 

Ik raad het collega ondernemers ook aan om zich aan te melden. Het is een perfecte opstap naar meer digitale houvast. Wil je meer weten over samenwerken met studenten? Of wil je je aanmelden voor een project? Neem dan contact op; info@mkbdigiwerkplaats.nl of check de website www.mkbdigiwerkplaats.nl

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring