Nieuwe uitbreiding TOGS-regeling voor schrijnende gevallen

Geplaatst op:
juni 18, 2020
 | 

Er komt nog één keer – met terugwerkende kracht – een uitbreiding van de lijst SBI-codes in de TOGS-regeling, de vergoeding van 4000 euro voor getroffen sectoren. Staatssecretaris Mona Keijzer schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. MKB-Nederland is blij met dit lobbyresultaat; het is goed nieuws voor sectoren die nog altijd buiten de boot vielen. In de nieuwe regeling TVL mkb moet echter omzetverlies leidend zijn, en niet de sectorcode.

In een brandbrief van 12 mei schreef voorzitter Jacco Vonhof veel schrijnende voorbeelden te zien van kleine bedrijven die niet voor de regeling in aanmerking kwamen – ondanks aantoonbaar door de coronacrisis veroorzaakt omzetverlies – en waar een bedrag van 4.000 euro een behoorlijk verschil maakt. Alleen omdat ze de verkeerde SBI-code hadden.

Voortschrijdend inzicht

Keijzer zegt nu ‘op basis van voortschrijdend inzicht’ een aantal rechtzettingen te doen. Hierdoor kunnen onder andere audiciens, warme bakkers, supermarkten op campings, stations of bij universiteiten, tandtechnici, standbouwers, veerdiensten en wijkcentra alsnog een aanvraag indienen. Op de website van RVO.nl komt naar verwachting vandaag om 17.00 uur de volledige lijst online. Er is wel enige haast geboden, de regeling sluit op 26 juni.

Omzetverlies moet leidend zijn

Ondanks deze aanpassingen zullen er nog altijd bedrijven niet geholpen zijn. De staatssecretaris is echter niet van plan de TOGS-regeling nog een keer uit te breiden. ‘Ergens moet een grens worden getrokken’ schrijft ze. MKB-Nederland wil daarom dat in de TVL mkb, de opvolger van de TOGS, die sinds 1 juni van kracht is, uiteindelijk het omzetverlies leidend moet zijn voor het krijgen van compensatie en niet de sectorcode.

8.000 hebben bezwaar aangetekend

Tot en met 9 juni zijn er circa 200.000 aanvragen zijn ingediend en is voor circa 790 miljoen euro uitgekeerd. Al twee keer eerder is de lijst met sectoren uitgebreid en ook is het mogelijk gemaakt om met een nevenactiviteit een aanvraag in te dienen. Zo’n 8.000 ondernemers hebben bezwaar aangetekend omdat zij onder een verkeerde SBI-code geregistreerd staan.

Klik hier om meer nieuwsitems te lezen rondom dit ondewerp.

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring