Maak kennis met bestuurslid Anne Wagenmans

Geplaatst op:
juli 19, 2022
 | 

Duurzaam ondernemen is één van de speerpunten van MKB Den Haag. Al enkele maanden is Anne Wagenmans bij ons aan boord om als bestuurslid het onderwerp duurzaamheid voor het Haagse MKB concreet handen en voeten te geven. En dat vraagt om visie en actie. We weten inmiddels als Team MKB Den Haag dat we hiervoor bij Anne aan het goede adres zijn. Maak via deze blog nader kennis met Anne Wagenmans.

Anne, wie ben je, wat doe je en wat drijft je?
“16 jaar geleden verhuisde ik naar Den Haag voor de liefde en vanwege deze mooie stad aan zee. Ik ben geboren in Deventer en opgegroeid in een ondernemersgezin waar hard werken de norm was. Na een carrière van 18 jaar in het internationale bedrijfsleven ben ik sustainability gaan studeren in Cambridge. Vervolgens ben ik in 2020 mijn bedrijf SUSC begonnen. Ik help organisaties, onder andere banken, met voorbereiden op de duurzame transitie. Mijn drive is impact maken en samen werken aan toekomstbestendige bedrijven.”

Je bent gedurende de pandemie gestart met ondernemen, een uitdagende stap? 
“Zeker, enkele dagen nadat ik mij inschreef bij de KVK ging alles op slot. Het eerste jaar was zwaar. Gelukkig kreeg ik mooie klanten als ABN AMRO, RVO en enkele ambitieuze MKB-bedrijven die minder geraakt werden door de Coronacrisis.”

Waarom vind jij het zo belangrijk om duurzaamheid te adresseren? 
“Klimaatverandering gaat een enorme invloed hebben op het welzijn van toekomstige generaties, onze kinderen. We kunnen hier als ondernemers gericht iets betekenen, vaak meer dan we denken. Als econoom signaleer ik ook dat bedrijven kansen laten liggen in dit domein en hier (nog) niet op inspelen. Investeren in duurzaamheid maakt bedrijven innovatiever en toekomstgericht. Werken aan de duurzame transitie geeft energie en ook een lagere energierekening trouwens.”

Wat komt er de komende jaren op ons af? 
“Er staat de MKB-ondernemer een enorme hoeveelheid veranderingen te wachten. Wetgeving, een veranderende klantvraag, stijgende prijzen van energie en grondstoffen, invloed op vastgoed en financiering; banken zullen vooral duurzaam willen investeren. Grote bedrijven hebben hun strategie al aangepast, maar het MKB is hier te weinig op voorbereid. Logisch misschien, er spelen korte termijn uitdagingen, zoals Covid en de oorlog in Oekraïne. Maar niet inspelen op de duurzame transitie gaat ten kost van je concurrentiepositie op de lange termijn. De klimaatdoelstellingen in de EU voor 2030 staan al lang vast, de vertaling naar het ‘hoe’ is alleen nog niet akkoord. Daarom wordt er nog weinig over gecommuniceerd. 2030 is echter al over 7,5 jaar en de tijd tikt door. Vandaar dat het MKB niet op wetgeving moet wachten, want dan gaat de verandering ineens snel en kan als een tsunami op je afkomen”.

Welke ambities heb jij voor een duurzaam (ondernemend) Den Haag?
“Met het bestuur van MKB Den Haag hebben we recent een nieuwe visie op duurzaam ondernemen geformuleerd. We gaan de Haagse ondernemers inspireren, informeren en activeren op duurzaam ondernemen. Samen bekijken we wat deze transitie betekent voor de business van MKB-ondernemers. En dat is voor ieder MKB-bedrijf anders. Natuurlijk kijken we zelf ook wat we kunnen doen aan onze footprint, bijvoorbeeld tijdens events. En last but not least; we willen voor de gemeente Den Haag een stevige gesprekspartner zijn. We vragen hen om een duidelijke visie en proactief te communiceren naar het MKB. Zoals ik al zei, vooruitlopen op wet- en regelgeving is zo belangrijk om als Haagse ondernemer concurrerend te blijven.”

Welke events kunnen we het komende jaar nog verwachten?
“Zet de Think & Drink van 3 oktober in je agenda want we hebben inspirator Ruud Veltenaar weten te strikken. Een ras-ondernemer, investeerder en internationaal gerenommeerde TedX spreker. In de prachtige zaal van Museon zal hij zij visie op duurzaam ondernemen delen en urgentie overbrengen; een inspiratiemoment!

Op 15 november faciliteer ik namens MKB Den Haag een workshop over duurzaam en circulair ondernemen tijdens Impactfest. We bespreken de verwachte ontwikkelingen en we lichten de EU Green Deal toe en wat dit kan betekenen voor jou als ondernemer. Deze sessie is informerend en praktisch van aard.

Als MKB Den Haag belichten we ook steeds de kansen van de duurzame transitie, want die zijn er zeker en dat maakt mijn vak zo ontzettend leuk!”

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring