Krapte op de arbeidsmarkt: hoe ga je ermee om?

Geplaatst op:
juni 1, 2023
 | 

De krapte op de arbeidsmarkt is voor ondernemers voelbaar: uit recente statistieken blijkt dat er momenteel gemiddeld voor 100 werkzoekenden 143 vacatures zijn, aldus Amine Harfach, Strategisch Manager bij Den Haag Werkt. 

Tijdens onze Think & Drink op 9 mei j.l. maakten de aanwezige ondernemers uit Den Haag kennis met verschillende experts van het UWV, het Regionaal Mobiliteitsteam Haaglanden en Den Haag Werkt. De hamvraag van deze Think & Drink was: hoe ga jij als ondernemer om met krapte op de arbeidsmarkt? Een event van MKB Den Haag met praktische tips over de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Waar dealen ondernemers momenteel mee?

De lonen stijgen, er is inflatie en de manier van werken is sinds COVID-19 veranderd. Ook is de kostendruk toegenomen, merkbaar in o.a. materiaal- en energiekosten en dan zijn er ook de vele vacatures ten opzichte van minder werkzoekenden. 

Er is ook goed nieuws: Amine van Den Haag Werkt vertelt dat de piek wat betreft de krapte op de arbeidsmarkt achter ons ligt. Dat betekent echter niet dat de krappe arbeidsmarkt nu direct ruim is. Hoe ga je hier als ondernemer mee om en hoe zorg jij ervoor dat je het juiste personeel vindt? En misschien wel belangrijker: talenten aan je onderneming bindt.

Personeel vinden en binden: zo doe je dat

Het UWV, Den Haag Werkt en het Regionaal Mobiliteitsteam Haaglanden hebben dagelijks te maken met het huidige tekort aan personeel. Ze kennen de ervaringsverhalen goed. Zij deelden deze ervaringen tijdens onze Think & Drink.

Job carving

Vaak nemen werkgevers een functieprofiel als vertrekpunt en zoeken daar vervolgens een medewerker bij. Wat als je dit omdraait? Deze vorm van werving heet job carving. Bij job carving wordt het functieprofiel aangepast of gecreëerd op basis van de vaardigheden en eigenschappen van een medewerker of sollicitant. 

Ontdek waar potentiële collega’s energie van krijgen, waar krachten liggen en waar ze nu naar op zoek zijn. Grote kans dat jij deze vaardigheden goed in je bedrijf kunt gebruiken, maar mogelijk niet op de plek die je in eerste instantie in gedachten had.

Denk buiten de gebaande paden

Er zijn genoeg werkzoekenden, als je maar buiten de gebaande paden zoekt. Denk bijvoorbeeld eens aan collega’s met veel ervaringsjaren, nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Een mooi voorbeeld van een ondernemer die buiten de gebaande paden denkt is Woonmode in Rijswijk, vertelt Patricia Ladan, rayonmanager UWV Haaglanden: Woonmode bood kansen aan statushouders die inmiddels een vast onderdeel van het team zijn geworden.  

Schrijf een open vacature

Patrick van Gils, zelf ondernemer, heeft het weer anders aangepakt. Hij stuurde een open vacature uit en schreef: “Wij zoeken goeie gemotiveerde mensen. Wij leiden je op, je hoeft dus geen ervaring of al bepaalde skills te hebben. Kom maar gewoon solliciteren.” Het resultaat? 52 sollicitanten.

Deelfuncties

Lukt het je niet om een fulltimer te vinden? Neem dan twee mensen aan en creër een duobaan. Stem de uren onderling af en kijk naar welke skills de ene persoon meebrengt, en waar de ander kan aanvullen. Zo heb je samen 40 uur productiviteit verdeeld over twee mensen. En dat kan een sterke toevoeging aan je onderneming zijn. 

Waar kun je terecht als je hulp nodig hebt?

Je hoeft niet alles alleen uit te vinden. Ben je op zoek naar personeel en sta je open voor het bewandelen van nieuwe wegen? Je kunt met je uitdagingen en vragen terecht bij het UWV, Den Haag Werkt en Regionaal Mobiliteitsteam en MKB Den Haag.

Het UWV

Patricia Ladan vertelt dat niet iedere ondernemer het UWV weet te vinden. Zonde, want het UWV heeft zogenaamde financiële ingenieurs in dienst die je als ondernemer helpen met subsidies en zoeken naar andere financiële mogelijkheden voor jouw organisatie. 

Daarnaast kun je bij het UWV terecht voor werving en selectie van werknemers door onder andere events, opleiding en coaching. Ze denken bovendien graag mee over wervingsvraagstukken en hebben kennis van de arbeidsmarkt.

Den Haag Werkt

Thelma van Petersen (directeur Den Haag Werkt) vertelt dat ondernemers zich kunnen aanmelden bij de helpdesk. Vanuit hier word je gekoppeld aan een medewerker, die helpt met bijvoorbeeld loonkostensubsidie. Ook helpt de afdeling Zelfstandigen met faillissementen. 

Daarnaast is Den Haag Werkt er ook om jouw medewerkers te ondersteunen met privézaken waar je als werkgever niet bij kunt helpen. Denk aan: schulden, woonsituatie en relatieproblemen. 

Regionaal Mobiliteitsteam

Het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) Haaglanden ondersteunt werkgevers die zelf geen mogelijkheden zien om hun personeel van werk naar werk te begeleiden. 

Ze helpen jou als ondernemer bijvoorbeeld met afscheid nemen van medewerkers. Daarnaast helpen ze met uiteenlopende zaken, zoals het (deels) overstappen naar loondienst als ondernemer of zoeken naar onbenut arbeidspotentieel.

Visie en rol MKB Den Haag

Tot slot geeft bestuurslid Sociale Zaken, Bart de Bart zijn visie:

 “Als bestuur van MKB Den Haag staan we samen met onze leden voor een fatsoenlijke en eerlijke arbeidsmarkt, waarin iedereen tot zijn recht komt en waar inwoners van Den Haag hun plek kunnen vinden. 

In de afgelopen jaren is er vanuit MKB Den Haag samen met de sociale partners uit het onderwijs, de vakbonden en met de publieke partners – zoals UWV en de gemeente Den Haag – gewerkt aan een gezamenlijk arbeidsmarktbeleid. Dit doen in co-creatie via het Regionaal Werkbedrijf en als één van de medebestuurders van het RMT Haaglanden. 

Juist nu ligt er een stevige basis om samen met publieke partners in de stad op te trekken om het tekort aan personeel aan te pakken. Hierbij is het belangrijk om te kijken hoe we juist de mensen die nu niet participeren in een betaalde baan mee te laten doen. Dit is in ieders immers in ieders belang.

Als voorbeeld noem ik ook graag nog even Van Gils Automotive waar een gezonde winstgevende business en sociale impact maken hand in hand gaan. Laten vanuit een gezamenlijk sociaal en economisch belang verder bouwen aan een stevige economie op basis van een gezonde arbeidsmarkt!”

Het Ondernemersportaal

Zoek je meer informatie? Dan kun je altijd terecht op het Ondernemersportaal van Den Haag. Hier vind je onder andere verschillende artikelen over nieuwe regelingen, tips voor de huidige arbeidsmarkt en meer.

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring