Den Haag, 26 maart 2025 – De Haagse Hogeschool, gemeente Den Haag en stichting Connect2Trust slaan de handen ineen om organisaties in de regio beter te beschermen tegen cyberdreigingen. Dit initiatief brengt lokale organisaties samen om hun digitale weerbaarheid te versterken. Door kennisdeling en praktische hulpmiddelen leren zij cyberrisico’s te herkennen en te beperken.
Het doel van dit initiatief is om lokale organisaties te verbinden, zodat ze samen gericht kunnen werken aan het versterken van hun cyberweerbaarheid. Als eerste stap krijgen meer dan 1.400 organisaties de kans om de komende weken een gratis cyberweerbaarheidsmeting te doen.
Haagse samenwerking
Op 26 maart werd de samenwerking, onder de naam ‘Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag’, officieel bekrachtigd door vertegenwoordigers van verschillende Haagse organisaties: Elisabeth Minnemann (voorzitter van het College van Bestuur, De Haagse Hogeschool), Saskia Bruines (wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling, gemeente Den Haag), Raymond Bierens (voorzitter, Connect2Trust), José van Dalen (lid, Economic Board The Hague), Pieter Scholten (voorzitter, MKB Den Haag), Robert Medenblik (voorzitter, VNO NCW West regio Den Haag), Saskia Noordewier (plv. directeur, Security Delta) en Marit Andersen (manager, PVO Den Haag).
Samen sterk tegen cyberdreigingen
Voor veel organisaties, met name mkb’ers, is het een uitdaging om zich te wapenen tegen cyberdreigingen. Datalekken, phishing en ransomware kunnen grote schade veroorzaken en het vertrouwen in een organisatie schaden. Het Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag brengt daarom organisaties bij elkaar om hen te helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten. Dit gebeurt onder andere door kennisdeling, trainingen en praktische hulpmiddelen om cyberincidenten te voorkomen.
Inzicht in de cyberweerbaarheid van de regio
Als eerste stap voert De Haagse Hogeschool een cyberweerbaarheidsmeting uit onder organisaties in de regio. Ruim 1.400 organisaties ontvangen de komende week een uitnodiging om hieraan deel te nemen. Dit onderzoek brengt in kaart waar de grootste cyberrisico’s liggen en welke verbeteringen nodig zijn om de cyberweerbaarheid van Haagse organisaties te versterken. De uitkomsten vormen de basis voor gerichte ondersteuning en nieuwe samenwerkingen vanuit het platform.
Wat levert het op?
Dankzij dit platform krijgen Haagse organisaties:
Van onderzoek naar actie
Het platform is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring en sluit aan bij het gemeentelijk programma Digitaal Veilig Den Haag. Activiteiten zoals cyberweerbaarheidsmetingen, intervisiebijeenkomsten en het opleiden van cyberambassadeurs, dragen bij aan een structurele verbetering van de cyberweerbaarheid van Haagse organisaties.
De opstart van het platform wordt gefinancierd door het Digital Trust Center en loopt tot eind 2025.
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Emiel Kerpershoek via Lokaal-cyberweerbaar@hhs.nl.