Coronacrisis | Update MKB Den Haag 31 maart

Geplaatst op:
maart 31, 2020
 | 

Wekelijkse update van MKB Den Haag voor ondernemers over de coronacrisis, informatie- en contactpunten in Den Haag, updates van de uitvoering van landelijke en lokale maatregelen en ondernemende initiatieven in onze regio.

Update landelijke maatregelen

TOGS regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19)
Mkb-bedrijven, zowel met als zonder personeel, in branches die het meest zijn geraakt door de overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus, kunnen sedert vrijdag 27 maart 2020 een aanvraag indienen voor een directe, eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro, vrijgesteld van belastingen. Deze Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is vrij te besteden.

Uitbreiding TOGS-regeling: ook ondernemers in non-food
Extra groepen ondernemers in de non-foodsector, zoals winkeliers, kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 28 maart 2020 de uitbreiding bekend gemaakt van deze regeling.

Een volledig overzicht van de TOGS regeling inclusief een directe link naar het aanvragen van deze regeling vindt u hier.

NOW regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid)
Vanochtend (31/3) heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) naar de Tweede Kamer gestuurd en aangegeven dat het aanvraagloket vanaf 6 april open gaat.

Doelstelling van de regeling is om de werkgelegenheid te beschermen door ondernemers te ondersteunen in de loonkosten zodat werknemers in dienst blijven en het salaris kan worden doorbetaald. De regeling geldt ook voor flexibele contracten zoals nuluren-contracten.

Alle informatie over het aanvragen van deze regeling en de voorwaarden vindt u hier.

Overzicht alle landelijke regelingen
Een overzicht van alle landelijke regelingen en de noodmaatregelen vindt u via bijgaande links:

Overzicht regelingen via MKB Nederland
Overzicht noodmaatregelen Rijksoverheid

Coronaloket voor ondernemers 
Via de telefoon kunnen ook nog steeds vragen worden gesteld bij het Coronaloket van MKB-NederlandVNO-NCW en PZO-ZZP. Het loket is ook telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00.

Lokale maatregelen en centraal informatiepunt Gemeente Den Haag

Voor vragen door ondernemers in Den Haag en een overzicht van lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de Gemeente Den Haag en het ondernemersloket.

Hier vindt u informatie, maar ook updates over maatregelen op gemeentelijk niveau en over de uitvoering van landelijke maatregelen.

UITVOERING TOZO regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)
Deze regeling staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die in de knel komen door de coronacrisis. Zelfstandig ondernemers kunnen een beroep doen op deze regeling via de Gemeente Den Haag.

Meer informatie over deze regeling leest u hier.

MKB Den Haag is constant in direct contact met de Gemeente Den Haag, collega ondernemersverenigingen en koepelorganisaties over de uitvoering van de regelingen, verbeteringen daarin en informatie aan ondernemers.

Wij adviseren u daarom voor uw vragen op lokaal niveau steeds gebruik te maken van de website van de Gemeente Den Haag. Zo houden wij als samenwerkende partijen het beste inzicht in uw zorgen of vragen, om deze vervolgens op te kunnen volgen.

Drukte of hulp bij aanvragen?
Uiteraard is het momenteel bij alle loketten druk vanwege de vele ondernemers die een beroep willen doen op de regelingen. Houdt u in de gaten wat de rustigere momenten zijn voor de aanvragen (wordt vaak ook aangegeven op de websites) of wacht u een paar dagen. Neem ook de tijd om scenario’s voor uw onderneming uit te werken en te kijken welke regelingen, ondersteuning of eigen maatregelingen binnen uw onderneming het beste passen. Heeft u hulp nodig? Neemt u dan contact met onze programmamanager Farshad Khan op via info@mkbdenhaag.nl.

Webinars over de regelingen
MKB Nederland en VNO-NCW organiseren webinars over de regelingen. De eerste vindt plaats op1 april aanstaande en gaat over de TOZO.

Webinar TOZO 1 april
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO)?
 Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van MKB-Nederland en VNO-NCW zal er door deskundigen van onder meer SZW en VNG worden ingegaan op de vragen die leven. Toegang krijgt u door te klikken op deze link.

Webinar NOW 3 april
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)? Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van MKB-Nederland en VNO-NCW zal er door deskundigen van onder meer SZW en UWV worden ingegaan op de vragen die leven. De toegangslink wordt later beschikbaar gesteld. Meer informatie vindt u hier.

Ondernemende initiatieven Den Haag en omgeving

Alle mondkapjes verzamelen
In de regio Haaglanden is er, net als in de rest van Nederland, schaarste aan mondkapjes voor hulpverleners in ziekenhuizen, bij huisartsen en andere zorgprofessionals. De actie #allemondkapjesverzamelen heeft na 6 dagen 22.525 mondkapjes, 3067 veiligheidsbrillen, 15.025 handschoentjes, 48 babyfoons, 330 schorten en 40 literflessen desinfecterende handgel opgeleverd! FAN-TAS-TISCH! Dank voor uw hulp! De actie loopt nog door. Voor een overzicht van alle inleverlocaties en de openingstijden per locatie zie: www.allemondkapjesverzamelen.nl

Do Good Den Haag van start
Corona-initiatieven en -hulpvragen op één plek gebundeld: Wie wat wil doen voor Den Haag kan vanaf nu terecht op Do Good Den Haag, een initiatief van PEP. Organisaties én georganiseerde burgers (zogenaamde burgerinitiatieven) kunnen hier hun hulpvraag plaatsen of hun hulp aanbieden. Juist tijdens de coronacrisis! Snel, laagdrempelig en gratis.

Tip: Heeft u als ondernemer ondersteuning nodig in uw winkel of bedrijf bij de handhaving van de 1,5 meter economie? Doe dan een aanvraag voor vrijwilligers hier.

Support your locals Den Haag
We voelen het allemaal. Door de coronacrisis ligt het openbare leven stil. Restaurants, cafés, sportscholen, culturele instellingen en winkels zijn dicht en hebben het zwaar. Wereldwijd komt het initiatief #supportyourlocals van de grond: help lokale ondernemers, die creatief worden om ook nu hun klanten (op afstand) te kunnen helpen! Vind mooie acties of meld uw actie als ondernemer direct aan op deze website.

Wij wensen u wederom sterkte en succes voor de komende week. Laten we met elkaar ons steentje bijdragen in deze uitdagende tijd, juist als ondernemers en laten we vooruit blijven kijken!

Met een hartelijke groet,

Team MKB Den Haag

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring