Coronacrisis | Update MKB Den Haag 22 april

Geplaatst op:
april 22, 2020
 | 

Wekelijkse update van MKB Den Haag voor ondernemers over de coronacrisis, informatie- en contactpunten in Den Haag, updates van de uitvoering van landelijke en lokale maatregelen en ondernemende initiatieven in onze regio.

Update landelijke ontwikkelingen

Tijdens een persconferentie heeft minister-president Rutte op 21 april jl. bekend gemaakt dat basisscholen, de kinderopvang en buitenschoolse opvang vanaf 11 mei gedeeltelijk weer opstarten, maar dat de lockdown verder verlengd wordt tot 20 mei. We begrijpen het ongelooflijk moeilijke dilemma waarvoor het kabinet staat. Enerzijds is er de wens om de samenleving weer te openen versus anderzijds het niet willen lopen van het risico dat het virus weer oplaait. We merken dat het voor veel ondernemers zeer uitdagend is deze huidige situatie te verlengen voor hun onderneming; 20 mei voelt voor veel ondernemers nog lichtjaren ver weg.

In de nieuwsbrief leest u wat u tot die tijd kunt doen, hoewel voor velen de rek eruit lijkt. We roepen ondernemers desondanks op vertrouwen te houden, toch langzaam gedegen voorbereidingen te treffen voor de 1,5 meter economie en te blijven denken in scenario’s en creatieve aanpakken. We moeten hier doorheen. Ook blijft ons aanbod staan om met u mee te denken. Zowel in alternatieve oplossingen, als in de voorbereidingen voor stapsgewijs openen en indien u vragen heeft over het aanvragen van de regelingen. U kunt daarvoor contact opnemen met onze bestuursleden of onze programmamanager Farshad Khan via info@mkbdenhaag.nl. Hou vol!

Ontwikkelingen sectorale protocollen
MKB-Nederland en VNO-NCW werken met de achterban aan sectorale protocollen om verantwoord weer zaken te kunnen doen, zodra dat weer is toegestaan. Deze protocollen worden aangeleverd bij het ministerie van EKZ. Naast het protocol voor de retail en de bouw & techniek, wordt er bijvoorbeeld gewerkt een een kantoorprotocol. Dit protocol gaat in werking wanneer het kabinet besluit dat thuiswerken geleidelijk uit kan worden gefaseerd. Dit heeft onder meer een hoge afhankelijkheid van bijvoorbeeld de capaciteit van het openbaar vervoer. Zodra deze protocollen worden uitgerold zorgen we uiteraard voor een adequate informatievoorziening over alle protocollen.

Dagelijkse updates over deze ontwikkelingen en nieuwe informatiebronnen vindt u nog steeds via www.mkb.nl/corona en het Coronaloket.

Verruiming concernbepaling NOW regeling onder voorwaarden
Om de werkgelegenheid te beschermen wijzigt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 22 april de concernbepaling in de tijdelijke loontegemoetkomingsregeling NOW. Werkmaatschappijen die door de Coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden. Zo moeten deze concerns afspraken maken met vakbonden over werkbehoud en over 2020 afzien van het uitkeren van dividend of bonussen.

Alle informatie over het aanvragen van deze regeling en de voorwaarden vindt u hier.

Steunpakket Horeca
Ook wordt vandaag, op 22 april, duidelijk dat het kabinet met de horecasector om tafel gaat om te kijken of er nog specifieke wensen zijn. Die toezegging deed Rutte op vragen van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. Ook na deze periode (het noodpakket loopt van maart t/m mei) is er specifieke steun nodig. Het gesprek moet tevens leiden tot opschaling van het noodpakket. Wij houden u op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Coronacalculator
De Coronacalculator van MKB-Nederland en VNO-NCW heeft in de eerste week na de lancering al ruim 36.000 unieke bezoekers getrokken. Vooral de dagen rond het Paasweekend waren populair. Geregeld waren er meer dan 100 mensen tegelijk de calculator aan het invullen.

Deze tool biedt u inzicht in de regelingen en geeft direct relevant inzicht in alle steunmaatregelen van overheden en financiële instellingen.

U vindt de Coronacalculator hier.

Reactie voorzitter MKB Den Haag op persconferentie 21 april

‘Vrijwel alle midden- en kleinbedrijven in Den Haag maken zich zorgen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat er geen bedrijven gaan omvallen. Dat gaan we gewoon niet kunnen voorkomen.’ Die conclusie trekt Kim Schofaerts, voorzitter MKB Den Haag, belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf in Den Haag. Volgens Schofaerts is het besluit van het kabinet begrijpelijk, maar een dreun voor de MKB-sector. Kim was gisteren in de live uitzending van Omroep West om haar reactie te geven op de meeste recente ontwikkelingen.

Lees hier een impressie van het interview.

Kleine Coronahulp

De afgelopen weken deelden we de vele lokale positieve initiatieven van ondernemers. Deze kunnen nog steeds bij ons worden aangemeld!

Voor kleine lokale initiatieven is er Kleine Coronahulp. Een initiatief van o.a. Fonds 1818 om de kwetsbaren in onze samenleving extra te ondersteunen. Aanvragen kunnen worden gedaan via deze website.

Wij wensen u wederom sterkte en succes voor de komende week. Wij blijven u via onze website en social media kanalen informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen!

Met een hartelijke groet,

Bestuur MKB Den Haag

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring