Coronacrisis | Update MKB Den Haag 15 april

Geplaatst op:
april 15, 2020
 | 

Wekelijkse update van MKB Den Haag voor ondernemers over de coronacrisis, informatie- en contactpunten in Den Haag, updates van de uitvoering van landelijke en lokale maatregelen en ondernemende initiatieven in onze regio.

Update & tips aanvragen landelijke maatregelen 

Dossier Corona & Werk en Inkomen: NOW & TOZO
De NOW-regeling ondersteunt werkgevers met een grote terugval in omzet bij het doorbetalen van de lonen van werknemers, om op die manier de werkgelegenheid en het inkomen van mensen in stand houden. De TOZO-regeling zorgt ervoor dat zelfstandigen zonder personeel die hun opdrachten zien verdampen een basis hebben om op terug te vallen.

Lees in dit dossier meer achtergronden bij deze regelingen en bekijk tips voor het slim aanvragen van deze regelingen als u hiervoor in aanmerking wilt komen.

Dossier Corona & Financiering: TOGS & BMKB
De coronacrisis leidt voor veel bedrijven tot liquiditeitsproblemen. Bijvoorbeeld voor ondernemers die geraakt worden door corona maatregelen van de overheid zoals de sluiting van onder meer de horeca, kapperszaken en schoonheidssalons, of bij bedrijven die getroffen worden door vraaguitval of toeleveringsproblemen. Nieuwe maatregelen om de toegang van ondernemingen tot (nood)kredieten te verruimen zijn daarom onderdeel van het noodpakket van de overheid. Ook is er een regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend.

Lees in dit dossier meer achtergronden bij deze regelingen en bekijk tips voor het slim aanvragen van deze regelingen als u hiervoor in aanmerking wilt komen.

Webinar TOGS
Deskundigen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van RVO geven tijdens een webinar op 17 april aanstaande antwoorden op vragen over de TOGS-regeling voor brancheorganisaties die aangesloten zijn bij VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo zal er worden ingegaan op de aard van de maatregel en hoe deze is vormgegeven. Deelnemers worden verzocht vragen voorafgaand aan het webinar te sturen naar v.broersma@minezk.nl. Het webinar is vrijdag 17 april van 13.00 – 14.30 uur. De toegangslink wordt vlak voor aanvang gemaild. » Meld je nu aan

Meer adviezen en achtergronden over de landelijke regelingen
Een overzicht van alle landelijke regelingen en de laatste achtergronden en adviezen over aanvragen vindt u hier.

Coronaloket voor ondernemers 
Via de telefoon kunnen ook nog steeds vragen worden gesteld bij het Coronaloket van KvKMKB-NederlandVNO-NCW en PZO-ZZP. Het loket is ook telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00.

Lokale (afhandeling) maatregelen en centraal informatiepunt Gemeente Den Haag

Voor vragen door ondernemers in Den Haag en een overzicht van lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de Gemeente Den Haag en het ondernemersloket. Hier vindt u informatie, maar ook updates over maatregelen op gemeentelijk niveau en over de uitvoering van landelijke maatregelen die bij de gemeente zijn belegd.

TOZO regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)
Deze regeling staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die in de knel komen door de coronacrisis. Zelfstandig ondernemers kunnen een beroep doen op deze regeling via de Gemeente Den Haag.

Meer informatie over deze regeling leest u hier.

Zoals eerder met u gedeeld heeft de gemeente Den Haag extra geïnvesteerd in het verbeteren van de bereikbaarheid van het digitale formulier en het optimaliseren van het aanvraagproces. Een soepele afhandeling van aanvragen begint echter bij het juist indienen van een aanvraag.

Wij brengen de wijze van correct aanvragen graag nogmaals onder u aandacht! Zo kunt u het aanvraagproces versnellen:

  • Check of u aan alle voorwaarden voldoet. Het heeft geen zin een aanvraag in te dienen als u niet in Den Haag gevestigd bent;
  • 60% van de aanvragen blijkt niet volledig te zijn ingevuld of er ontbreken noodzakelijk documenten. Hierdoor moet in veel gevallen worden teruggebeld en ontstaat een vertraging in de afhandeling. Zorg voor volledigheid;
  • Aanvraag voor de Tozo-regeling is mogelijk tot 31 mei met terugwerkende kracht. De gemeente verzoekt iedereen die niet direct geld nodig heeft om de aanvraag op een later moment in te dienen. Zo wordt de werklast gespreid en kan het proces zo goed mogelijk verlopen.

De gemeente verwacht 300 aanvragen per dag af te kunnen handelen. Een betaaltermijn van vier weken blijft de doelstelling. Er wordt twee maanden vooruit betaald.

Stand van zaken 14 april 2020 afhandeling TOZO regeling Den Haag
(we worden wekelijks door de gemeente geïnformeerd over het proces)

  • Aantal ingediende aanvragen: 10.500
  • Onvolledige aanvragen: 60%
  • % afgewezen aanvragen: 3%

Taskforce Coronacrisis Den Haag
MKB Den Haag is constant in direct contact met de Gemeente Den Haag, MKB-Nederland, collega ondernemersverenigingen en koepelorganisaties over de uitvoering van de regelingen, verbeteringen daarin en informatie aan ondernemers.

Wij adviseren u daarom voor uw vragen op lokaal niveau steeds gebruik te maken van de website van de Gemeente Den Haag. Zo houden wij als samenwerkende partijen het beste inzicht in uw zorgen of vragen, om deze vervolgens op te kunnen volgen.

Drukte of hulp bij aanvragen?
Wij adviseren ondernemers nog steeds om ook scenario’s voor uw onderneming uit te werken en te kijken welke regelingen, ondersteuning of eigen maatregelingen binnen uw onderneming het beste passen. Heeft u hulp nodig? Neemt u dan contact met onze programmamanager Farshad Khan op via info@mkbdenhaag.nl.

Ondernemende initiatieven Den Haag en omgeving

Webinar ‘Omzet binnenhalen voor Haagse winkeliers en horeca
Dat de coronacrisis een flinke impact op winkels en horeca heeft mag duidelijk zijn. Dus hoe blijf je staande? Hoe klanten en omzet binnenhalen als de deuren fysiek gesloten zijn? En hoe klanten behouden, ook na de Coronocrisis? In dit webinar volop tips aan Haagse retailers en horecaondernemers die in deze uitdagende periode een inspiratieboost kunnen gebruiken. Ook is er mogelijkheid om vragen te stellen die specifiek voor uw onderneming gelden, o.a. op het gebied van social media en klantenbinding. Dit gratis webinar aangeboden door het Haags Retailpunt in samenwerking met Kooplust vindt plaats op maandag 20 april van 20.00 tot 21.00 uur.

Ervaren ondernemers bieden kosteloos advies
De huidige situatie vraagt om creativiteit, flexibiliteit en veerkracht voor bedrijven om het hoofd boven water te houden. De overheid helpt waar mogelijk en ook de adviseurs van het Ondernemersklankbord bieden u hun diensten aan. Adviseurs van het Ondernemersklankbord hebben jarenlange ervaring in het bedrijfsleven.

Het Ministerie van EZK heeft besloten dat tijdens deze crisis de klankbordtrajecten kosteloos worden aangeboden. Normaliter wordt er van een ondernemer een bijdrage gevraagd. Wat kunnen de adviseurs voor u betekenen? Zij staan u met raad en daad bij, maar bieden ook een luisterend oor. Schroom niet als u ergens mee zit en neem contact op.

Ondernemersklankbord Haaglanden is bereikbaar via:
E-mail: team-haaglanden@ondernemersklankbord.nl
Telefonisch: 06 51 76 61 14 (Aad Janszen) of 06 51 81 73 88 (Peter Weber)

MKB Den Haag steunt Allemaal Digitaal
In deze tijden van Corona-maatregelen zijn we meer dan ooit afhankelijk van digitale middelen om te leren, werken en contact te hebben met familie en vrienden. Voor duizenden kinderen en kwetsbare groepen is dat soms anders; zij hebben deze digitale middelen niet altijd. Via Do Good kunt u bijdragen aan de landelijke actie Allemaal Digitaal om laptops en tablets voor deze groepen in te zamelen. Deze laptops en tablets worden opgeknapt (leeggehaald, nieuwe software e.d.). Vervolgens worden deze ter beschikking gesteld aan organisaties die ervoor zorgen dat het terecht komt bij mensen die het nodig hebben. Denk hierbij aan gezinnen, ouderen en scholen. Wat wordt opgehaald in Den Haag, komt ook terecht bij Haagse inwoners die het nodig hebben. Meer informatie over de inzamelingsacties vindt u op de website do-good.nu/denhaag voor Haagse initiatieven.

Wij wensen u veel succes voor de komende week. Laten we ons gezamenlijk blijven inzetten om deze crisis het hoofd te bieden en kansen blijven zien. Volgende week zullen we stilstaan bij de voorbereidingen op de 1,5 meter economie.

Met een hartelijke groet,

Post- en bezoekadres

Volg ons op social media
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
KvK: 40410455
info@mkbdenhaag.nl

Lid worden

Als u kiest voor MKB Den Haag, dan kiest u voor een actief netwerk waarin u kennismaakt met steeds nieuwe zakelijk ingestelde en actieve ondernemers. MKB Den Haag kent een gestage aanwas van nieuwe leden.
Word lid
All rights are reserved © MKB Den Haag 2024
Bescherming persoonsgegevensAlgemene voorwaardenCookieverklaring