Luchtvervuiling in de stad. Het is een onderwerp dat sinds jaar en dag wordt aangesneden. Fijnstof in onze luchtwegen is een oorzaak van verminderde gezondheid. En dat is natuurlijk iets wat de overheid wil voorkomen. In Den Haag gaat daarom op 1 januari 2025 de zero-emissiezone in voor het mkb. In deze blog lees je wat dat voor jou betekent.
De zero-emissiezone is een gebied in het centrum waarin bestel- en vrachtauto’s alleen mogen rijden als ze uitstootvrij zijn. Je hoeft misschien niet meteen alle bedrijfsauto’s te vervangen – dat ligt namelijk aan welke emissieklasse je auto heeft. Hieronder zie je een overzicht van de uitfasering die tot 2030 plaatsvindt.
Het is belangrijk om de emissieklasse van jouw bedrijfsauto’s te checken, geeft Pieter Scholten, voorzitter MKB Den Haag, aan. Met bovenstaand overzicht kun je bekijken of je auto’s moet vervangen en per wanneer. Als je een nieuwe auto aanschaft vanaf 2025, moet je wel direct aan de Zero Emissie voldoen.
Daarnaast vervalt per 1 januari 2025 de BPM-vrijstelling op bedrijfsauto’s. Het nieuwe bpm-tarief wordt bepaald door de CO2-uitstoot (zuinigheid) van de bestelauto. Dit leidt tot een verhoging die kan oplopen tot € 15.000,-.
De zero-emissiezone komt het centrum van Den Haag . Er wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan om deze zone uit te breiden naar Scheveningen, maar dat is op het moment van schrijven nog niet besloten. Hier zie je exact waar de zone begint en eindigt.
Hoe kun je hier als ondernemer zo goed mogelijk op inspelen? Anne Wagenmans, bestuurslid van MKB Den Haag, gaat er verder op in:
“Voor de ondernemer is de verandering erg groot en de invoering van de zone kan tot hoge kosten leiden. Voor het woon en winkelklimaat van de Haagse binnenstad kan het zeker wat opleveren. Verbetering van luchtkwaliteit is natuurlijk het doel. Maar zouden ondernemers overgaan tot meer gebundeld transport, dan levert dat meer ruimte op voor winkelend publiek, tourisme en de bewoners. Enkele winkelstraten maken hierover al gezamenlijk afspraken.”
Anne wijst nog op de volgende punten:
“Er zijn bij deze transitie behoorlijk wat factoren om rekening mee te houden”. Ruben de Niet, oprichter van cateringbedrijf Zwart Vuur, is bezig om zich voor te bereiden op de zero-emissiezone.
Ruben deelt zijn ervaringen en overwegingen:
Omdat we het jou als ondernemer zo makkelijk mogelijk willen maken, kun je alle informatie hierover op één plek vinden. Twijfel je ergens over of heb je meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op.